Sibex سیبکس

نگرانی دانشمندان از تعصب چت جی پی تی

نگرانی دانشمندان از تعصب چت جی پی تی سیبکس: مطالعات تأیید می کنند که هوش مصنوعی چت جی پی تی که محبوب ترین مدل زبانی هوش مصنوعی در جهان است در پاسخ های خود دارای تعصب است.


به گزارش سیبکس به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، براساس مطالعه پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، چت جی پی تی متعلق به شرکت اُپن ای آی(OpenAI) که هم اکنون محبوب ترین مدل زبان مبتنی بر هوش مصنوعی در جهان به حساب می آید، در اطلاعاتی که ارائه می کند بی طرف نیست. مقاله آنها نشان میدهد که از آنجا که چت جی پی تی از حجم عظیمی از مقالات دارای حق نشر به عنوان مجموعه داده ای که برمبنای آن آموزش یافته و پاسخ های خودرا پایه گذاری می کند، استفاده می نماید، سوگیری ذاتی در آن داده ها به نتایج چت جی پی تی نیز راه پیدا می کند.
پژوهشگران در مطالعه خود نوشتند که مدلهای اُپن ای آی تعداد زیادی از انواع مختلف مقالات دارای حق نشر را در خود جای داده اند و این پروسه تحت تاثیر تعداد دفعاتی است که قسمت های آن مقالات در فضای وب ظاهر می شوند. به این ترتیب، اطلاعات در رابطه با مقالاتی که در پروسه آموزش بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند، نسبت به اطلاعاتی که بطور مکرر مورد استفاده قرار نگرفته اند، بیشتر در پاسخ ها گنجانده می شوند.
همانطور که پژوهشگران در مورد این مطالعه توضیح دادند، دقت چنین مدل هایی به شدت به فرکانس مشاهده اطلاعات در داده های آموزشی وابسته است و این، توانایی آنها در تعمیم را زیر سوال می برد.
یکی از نمونه های آن این است که کتاب های علمی تخیلی و فانتزی ظاهرا در لیست کتاب هایی که برای آموزش استفاده می شوند بیش از اندازه استفاده شده اند. این یک «سوگیری درونی» به وجود می آورد تا آنجا که می توان گفت از چت جی پی تی چه نوع پاسخ هایی را می توان انتظار داشت.
این مطالعه اشاره می کند که کتاب هایی که در لیست داده های آموزشی چت جی پی تی بطور غالب حضور داشته اند، عناوین محبوبی مانند هری پاتر، ۱۹۸۴، ارباب حلقه ها، بازی های گرسنگی، راهنمای مسافران مجانی کهکشان، فارنهایت ۴۵۱، بازی تاج و تخت، و تپه های شنی را شامل می شوند.

آنچه در داده های آموزشی پیدا نمی کنید
در صورتیکه چت جی پی تی موارد زیادی در مورد مقالات موجود در عرصه عمومی می داند، آن چه در داده های آموزشی نمی بینید، عناوین کمتر شناخته شده ای مانند به اصطلاح ادبیات جهانی آنگلوافون هستند. این ها کتاب هایی هستند که برای و توسط مخاطبانی به جز کشورهای اصلی انگلیسی زبان نوشته شده اند.
چنین مناطقی شامل آفریقا، آسیا و کارائیب می شود.
به جهت اینکه نتایج تولید شده توسط چت جی پی تی معتبرتر باشد، پژوهشگران از مدلهای هوش مصنوعی می خواهند که شرکت اُپن ای آی در مورد داده های مورد استفاده در آموزش مدل هایش شفاف تر باشد. بگفته آنها دانستن این که یک مدل از روی چه کتاب هایی آموزش دیده است، برای ارزیابی چنین منابع سوگیرانه ای بسیار اهمیت دارد.
یکی از پژوهشگران دانشگاه برکلی در توییتی به این سوگیری بالقوه پرداخت و نوشت که باتوجه به ترجیح آنها نسبت به منابع علمی تخیلی و فانتزی، برنامه های محبوب هوش مصنوعی احتمالاً معیارهای اندازه گیری کاملی برای عملکرد مدلها نیستند و ما باید به این فکر نماییم که تجربیات روایت چه کسی در این مدلها کدگذاری شده است و چگونه بر سایر رفتارها تاثیر می گذارد.
استفاده از مطالب دارای حق نشر در آموزش مدلها نیز انبوهی از سوالات حقوقی را به وجود می آورد. چه کسی دارای حق نشر متنی را که توسط چت جی پی تی به وجود آمده دارد. چت جی پی تی که خود قبل از این از روی کتاب های دارای حق نشر آموزش داده شده است؟ آیا مفهوم «استفاده منصفانه» در چنین موردی می تواند کاربرد داشته باشد؟
اگر برخی از افراد اهتمام کنند برای خروجی های مشابه یا یکسان توسط مدلی مانند چت جی پی تی حق نشر بگیرند، چه خواهد شد؟ از آنجا که ماشین، انسان نیست، آیا هر چیزی که توسط آن تولید می شود در وهله اول دارای حق نشر است؟

سوگیری که توسط مطالعات دیگر آشکار شد
علاوه بر تحقیقات برکلی، مطالعات دیگری نیز مواردی از سوگیری را در پاسخ های چت جی پی تی پیدا کرده اند.
مطالعه ای که توسط گروهی در دانشگاه آنگلیا شرقی در بریتانیا انجام شد، سوگیری سیاسی را در بعضی از پاسخ های این مدل نشان داد. هنگامی که صدها سوال در مورد اعتقادات سیاسی از این هوش مصنوعی پرسیده شد، به نظر می رسید چت جی پی تی بیشتر به دموکرات ها در ایالات متحده، حزب کارگر در بریتانیا و رییس جمهور لولا داسیلوا(Lula da Silva) از حزب کارگران در برزیل متمایل باشد.
نویسنده اصلی آن مطالعه، دکتر فابیو موتوکی(Fabio Motoki)، از دانشکده تجارت نورویچ در دانشگاه آنگلیا شرقی، می گوید: وجود سوگیری سیاسی می تواند بر دیدگاه های کاربران نیز تاثیر بگذارد و نتایج بالقوه ای برای فرآیندهای سیاسی و انتخاباتی داشته باشد.
یافته های ما این نگرانی را تقویت می کند که سیستم های هوش مصنوعی می توانند چالش های موجود ناشی از اینترنت و رسانه های اجتماعی را تکرار یا حتی تقویت نمایند.
در مطالعه دیگری، پژوهشگران دانشگاه واشنگتن، دانشگاه کارنگی ملون و دانشگاه شیان جیائوتنگ، ۱۴ مدل هوش مصنوعی را تحت یک آزمون سوگیری سیاسی قرار دادند و به پاسخ های هر مدل به انواع مختلف ۶۲ بیانیه سیاسی پرداختند. چیزی که آنها دریافتند این بود که پاسخ های تولید شده توسط چت جی پی تی و نسخه جدیدتر آن موسوم به جی پی تی-۴(GPT-۴) چپ گرایانه و آزادیخواهانه بودند.
شرکت اُپن ای آی رویکرد خودرا در یک پست شرکتی با عنوان چگونه سیستم ها باید رفتار کنند به اشتراک گذاشته است.
بر طبق این پست، در صورتیکه بسیاری نگران سوگیری ها در طراحی سیستم های هوش مصنوعی هستند، ما متعهد هستیم که بطور جدی به این مساله رسیدگی نماییم و در مورد اهداف و پیشرفت خود شفاف باشیم.
این شرکت همین طور خاطرنشان می کند که دستورالعمل های ما صریح است که بازبینان نباید از هیچ گروه سیاسی حمایت کنند. آنها اظهار داشتند که ممکنست سوگیری ها همچنان در این پروسه ظاهر شوند، اما ادعا کردند که این ها اشکالات به حساب می آیند و جزو خاصیت های هوش مصنوعی آنها نیستند.



1402/08/25
14:20:39
5.0 / 5
239
تگهای خبر: اینترنت , رایانه , سیستم , كاربر
این مطلب سیبکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
سیبکس - SibeX

سیبكس

فناوری و محصولات اپل

sibex.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سیبكس محفوظ است