Sibex سیبکس
اولین تصویر تلسكوپی ثبت شد

نمونه های فضایی درحال بازگشت به زمین

نمونه های فضایی درحال بازگشت به زمین سیبکس: تلسکوپ آژانس فضایی اروپا(ESA) نخستین نما از بازگشت ماموریت OSIRIS-REx را که مقرر است نمونه های جمع آوری شده از سیارک بنو(Bennu) را در تاریخ 24 سپتامبر به زمین بیاورد، نشان میدهد.


به گزارش سیبکس به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، یک لکه نور در آسمان تاریک، نخستین نما از یک فضاپیماست که از یک سیارک دوردست به زمین باز می گردد. فضاپیمای OSIRIS-REx که در سه سال قبل درحال کاوش در یک سیارک نزدیک به زمین موسوم به بنو(Bennu) بوده است، در راه تحویل نمونه ای از این سنگ فضایی باستانی به زمین است.
این تصویر توسط تلسکوپ «ایستگاه زمینی نوری»(OGS) در شهر تنریف(Tenerife) در ۱۶ سپتامبر گرفته شده است، در صورتیکه OSIRIS-REx حدود ۴.۶۶ میلیون کیلومتر از زمین فاصله داشت.
این تصویر تلفیقی از ۹۰ فریم جداگانه است که هر فریم حاصل از نورگیری ۳۶ ثانیه ای است.
تلسکوپ OGS یک ابزار همه کاره است که می تواند وظایف مختلفی را در رصد فضا انجام دهد. این تلسکوپ در ابتدا برای نظارت بر زباله های فضایی و آزمایش فناوری های ارتباطی لیزری طراحی شده بود، اما دامنه خودرا برای مطالعه سیارک های نزدیک به زمین و انجام کارهای نجومی در شب نیز گسترش داده است و حتی ده ها ریزسیاره را در منظومه شمسی کشف کرده است.
ریزسیاره(Minor planet) به آن دسته از اجرام نجومی گفته می شود که بطور مشخص نه یک دنباله دار هستند و نه از نظر اندازه یک سیاره هستند، ولی دارای مدار مستقیم و واضحی به دور خورشید یا بطور کلی ستاره منظومه خود باشند. ریزسیاره ها می توانند سیاره کوتوله، سیارک، تروجان، سانتور، اجرام در کمربند کویپر یا از اجسام فرانپتونی باشند. نخستین ریزسیاره کشف شده سِرِس بود که در سال ۱۸۰۱ کشف شد. همین طور تا حالا مدارهای ۵۷۰ هزار ریزسیاره در مرکز اطلاعات ریزسیاره ها جمع آوری شده است.
کپسول همراه OSIRIS-REx روز یکشنبه ۲۴ سپتامبر به محل فرود مقرر خود در صحرای یوتا فرود خواهد آمد، جایی که دانشمندان ناسا منتظر بازیابی آن خواهند بود.
این نمونه که حدود ۲۵۰ گرم وزن دارد، نخستین نمونه ای است که ازطریق یک ماموریت ایالات متحده از یک سیارک جمع آوری شده است.
ناسا مقرر است یک پخش زنده از این رویداد تحویل نمونه عرضه نماید که از ساعت ۱۰ بامداد یکشنبه به وقت منطقه زمانی شرقی(۱۷: ۳۰ به وقت ایران) شروع می شود.
پیش بینی می شود این کپسول در ساعت ۱۰: ۴۲ بامداد به وقت محلی(۱۸: ۱۲ به وقت ایران) با سرعت تقریبی ۴۴ هزار و ۴۹۸ کیلومتر در ساعت در فضا وارد جو زمین شود و حدودا ۱۳ دقیقه بعد در صحرای یوتا فرود آید.
فضاپیمای OSIRIS-REx
گفتنی ست که فضاپیمای OSIRIS-REx با این کپسول به زمین باز نخواهد گشت. در عوض، به سفر خود در فضا ادامه خواهد داد و در سال ۲۰۲۹ از یک سیارک دیگر به نام آپوفیس(Apophis) بازدید خواهدنمود.
آپوفیس زمانی به عنوان یک تهدید بالقوه برای زمین در نظر گرفته می شد، اما مشاهدات اخیر هرگونه احتمال برخورد آن به زمین، حداقل در قرن آینده را رد کرده است. فضاپیمای OSIRIS-REx نمایی نزدیک از این سیارک با عرض ۳۷۰ متری را ارائه می کند و به دانشمندان کمک می نماید تا در مورد شکل، اندازه و ترکیب آن بیشتر شناخت پیدا کنند.
با این وجود، نمونه ی جمع آوری شده از سیارک بنو، جایزه ی اصلی این ماموریت است. سیارک بنو یک سیارک غنی از کربن است که حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش زمانی که منظومه شمسی هنوز جوان بوده شکل گرفته است و مطالعه مواد آن می تواند سرنخ هایی را در مورد منشاء و تکامل سیارات و حیات آشکار کند.
سیارک بنو همین طور بدین سبب مورد توجه است که احتمال هر چند اندکی برای برخورد با زمین در اواخر قرن بیست و دوم دارد. فضاپیمای OSIRIS-REx با اندازه گیری مدار و جرم آن می تواند به دانشمندان کمک نماید مسیر آینده آنرا پیش بینی کنند و خطر برخورد آن با زمین را ارزیابی کنند.
این ماموریت قبلاً به چندین نقطه عطف دست یافته است و اکتشافات شگفت انگیزی نیز انجام داده است. OSIRIS-REx نزدیک ترین مداری تابحال به دور یک جرم فضایی را انجام داده و سطح سیارک بنو را با جزییات بی سابقه ای نقشه برداری کرده است. همین طور دریافت که بنو یک سیارک فعال است که گه گاه ذراتی را به فضا پرتاب می کند.
یکی از قابل توجه ترین یافته های آن نیز کشف وجود یخ آب و کربن آلی در سطح بنو بود. این عناصر برای حیات ضروری هستند و نشان می دهند که بنو ممکنست از جرم بزرگ تری که زمانی قابل سکونت بوده، سرچشمه گرفته باشد.
چالش برانگیزترین بخش این ماموریت، جمع آوری نمونه از سطح ناهموار بنو بود. فضاپیمای OSIRIS-REx مجبور شد محل باریکی را که ازطریق یک تخته سنگ احاطه شده بود، برای فرود انتخاب نماید و از بازوی رباتیک خود برای ایجاد انفجار با هوا و جمع آوری گرد و غبار آن ناحیه استفاده نماید. این مانور در تاریخ ۲۰ اکتبر ۲۰۲۰ با موفقیت انجام شد.
بازگشت به زمین
این ماموریت از زمان خداحافظی با بنو در ماه مه ۲۰۲۱، سفر بازگشت خود به زمین را آغاز نموده است. مقرر شده بود تا OSIRIS-REx برای فرود روی زمین دو بار به دور خورشید بچرخد تا در زمان مناسب از کنار سیاره ما عبور و نمونه سیارک را رها کند.
ناسا و شرکت «لاکهید مارتین اسپیس» بخش قابل توجهی از سال جاری را به تمرین دقیق هر مرحله از روش بازیابی این نمونه اختصاص داده اند. آنها شبیه سازی هایی را انجام داده اند که سناریوهای متنوع و چالش های بالقوه را در بر می گیرد که همگی با هدف تضمین فرود بی وقفه و ایمن طراحی شده اند.
تلسکوپ OGS که این تصویر جدید را ثبت کرده است، توسط مرکز هماهنگی اجرام نزدیک به زمین آژانس فضایی اروپا(NEOCC) که قسمتی از دفتر دفاع سیاره ای این آژانس است، اداره می شود. NEOCC مسئول ردیابی و ارزیابی خطر سیارک های بالقوه خطرناکی است که می توانند تهدیدی برای زمین باشند. همین طور از ماموریت های علمی مانند OSIRIS-REx که هدفشان کشف و درک این اشیای جذاب است، پشتیبانی می کند.




منبع:

1402/07/03
08:21:15
5.0 / 5
299
تگهای خبر: ردیاب , سفر , فناوری , لیزر
این مطلب سیبکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
سیبکس - SibeX

سیبكس

فناوری و محصولات اپل

sibex.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سیبكس محفوظ است