Sibex سیبکس
كارشناسان فضای مجازی مطرح كردند؛

جنگ چین و آمریكا بر سر حكمرانی فضای مجازی

جنگ چین و آمریكا بر سر حكمرانی فضای مجازی فعالان فضای مجازی جنگ چین و آمریکا را بر سر حکمرانی فضای مجازی می دانند و تاکید می کنند همکاری ایران با چین می تواند راهی برای احقاق حقوق حکمرانی فضای مجازی و حاکمیت سایبری باشد.



به گزارش سیبکس به نقل از مهر، پنجاه وهفتمین محفل هم افزایی فعالین فضای مجازی پاک با موضوع «فضای مجازی در تفاهم نامه ایران و چین» با حضور کارشناسان و مسئولان فضای مجازی کشور اجرا شد.
در این جلسه، جزییات سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین در حوزه فضای مجازی باتوجه به فضاسازی برخی رسانه ها خصوصاً رسانه های بیگانه و معاند در مخالفت با این تفاهمنامه جامع، در شرایطی که اطلاعات کاملی از مفاد عمومی آن در دست نبود، مورد بررسی قرار گرفت.
به اذعان فعالان فضای مجازی پاک، سند همکاری ایران و چین در حوزه فضای مجازی نه فقط محدودیتی برای کشور ما ایجاد نمی کند بلکه می تواند سکوی پرتابی برای اکوسیستم ICT ما باشد و حتی می توان به دستیابی به اقتدار در حکمرانی فضای مجازی امیدوار بود.
تعویق ۶ ساله همکاری ایران و چین به علت روحیه غرب گرایانه دولت
محمود لیایی کارشناس فضای مجازی دارای مدرک دکتری کامپیوتر از دانشگاه شانگهای چین در این جلسه با مرور ابعاد این تفاهمنامه که بصورت غیررسمی نسخه ای از آن در اختیار رسانه ها و مسئولان قرار گرفته است، اظهار داشت: کشور چین با طرح ایده «یک کمربند یک جاده» که از سالهای گذشته مطرح کرده است، می خواهد یک جاده کمربندی بسیار طولانی و پهناور برای رساندن تمام محصولات و کالاهای چینی به سرتاسر جهان بوجود آورد.
وی با اشاره به این که این کشور برای رساندن محصولات و خدمات دیجیتال به کشورها، شبکه سازی را در دستور کار قرار داده است، افزود: چین برای ایجاد راه ابریشم نوین که مجموعه ای گسترده از شبکه های ارتباطی، حمل و نقل و سایر موارد را شامل می شود حدود ۴ تریلیون دلار در کل دنیا هزینه خواهدنمود که سهم ایران از این برنامه ریزی طی ۲۵ سال آینده ۴۵۰ میلیارد دلار برآورد می شود.
این کارشناس فضای مجازی با اعلان اینکه سند همکاری ایران و چین بعد از یک وقفه ۶ ساله فروردین ماه ۱۴۰۰ به امضا رسید، اظهار داشت: متأسفانه دولت فعلی طی این سال ها خیلی اعتقادی به همکاری با شرق نداشت و به صورتی دولت های غربی، دولت ما را از همکاری با شرق ترسانده بودند. به خاطر این روحیه غرب گرایانه ۶ سال وقفه در اجرای این طرح افتاد.
وی با اعلان اینکه در قسمتی از این توافقنامه توسعه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات در قالب قراردادهای مختلف برنامه ریزی شده است، اظهار داشت: این تفاهمنامه می تواند کاتالیزور و سکوی پرتابی برای اکوسیستم ICT کشور ما باشد. البته باید منتظر ماند و دید که رویکرد دولت آینده در این زمینه چگونه خواهد بود.
لیایی با اشاره به این که برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین با هدف روابط طولانی مدت در توسعه اقتصاد و مشارکت جامع راهبردی تدوین شده است، اظهار داشت: کسانی که نسبت به این سند انتقاد دارد حتی یک دفعه هم متن تفاهم نامه را نخوانده اند. این تخطئه در حوزه فضای مجازی عنوان شد که مقرر است که با این همکاری، فیلترینگ سراسری در کشور صورت گیرد و محدود کردن اینترنت بین الملل و تکمیل شبکه ملی اطلاعات با فیلتر اینترنت بین الملل در دستور کار است. در صورتیکه هیچیک از این فرضیات درست نیست و چین با سایر کشورها نیز تفاهم نامه هایی در این ابعاد داشته است.
ساخت شهر هوشمند در منطقه مکران
وی اظهار داشت: این تفاهم نامه، توسعه بخش ICT را از منظر صنایع ارتباطی و فضای مجازی مورد توجه قرار داده است. در توسعه صنایع ارتباطی در این سند به توسعه زیرساخت ها و تکمیل فناوری هایی مانند ۵G تاکید گردیده است. در بخش فضای مجازی نیز ایجاد خدمات پایه مانند موتور جستجو، پیامرسان، ایمیل و تجهیزات ارتباطی مانند مسیریاب و سوئیچ و سرور و نیز تولید گوشی، سخت افزار، سیستم عامل تلفن همراه و مرورگر و آنتی ویروس مدنظر قرار گرفته است.
این کارشناس با اعلان اینکه گوگل در چین سرویسی ارائه نمی کند و معادل چینی خدمات گوگل توسط موتور جستجوی بایدو به کاربران چینی ارائه می شود، تصریح کرد: اکنون دو پیامرسان بومی در چین نیز بیش از ۲.۵ میلیارد مشترک دارند که تعداد کاربران آنها از تعداد کاربران پیامرسان هایی مانند واتساپ هم بیشتر است.
وی با اشاره به بازار تحریمی ایران در حوزه صنایع ارتباطات ازراه دور، اظهار داشت: مطابق تفاهمات این سند، مقرر است قسمتی از این تجهیزات با همکاری چین در داخل کشور تولید شود که دراین زمینه از توان دانش فنی داخل نیز می توان استفاده نمود.
لیایی با تاکید بر این که چین در حوزه گوشی موبایل و تبلت و لپ تاپ در دنیا حرفی برای گفتن دارد و در رده های دوم و سوم دنیا ایستاده است، افزود: در حوزه سیستم عامل ها نیز این کشور اتکایی به سیستم عامل های امریکایی نداشته و مانند بسیاری از کشورها به سمت بومی سازی سیستم عامل رفته است.
این کارشناس فضای مجازی با اشاره به همکاری با چین در حوزه فناوری های هوشمند و تحقیقات دانشگاهی اظهار داشت: در این سند مقرر شده است که فضای همکاری برای استارت آپ های مختلف ایجاد شود و ساخت شهر هوشمند در منطقه مکران در دستور کار قرار گیرد.
همکاری با چین، اهرم فشاری در مقابل غربی ها
وی با اعلان اینکه تا قبل از این، این نگاه و طرز تفکر وجود داشت که دنیا بدون غرب ممکن نیست و باید برای همه چیز به سمت غربی ها و آمریکا دست دراز نماییم، تصریح کرد: اما چین با یک گام بلند و برنامه دراز مدت این تصویر غلط ذهنی را از بین برده است و توانسته ابرقدرتی آمریکا را در صنایع ارتباطی و فناوری بگیرد و خودش را بعنوان یک ابرقدرت مطرح کند. بدین جهت ما نیز می توانیم از این همکاری با چین، بعنوان یک اهرم فشار نسبت به غرب استفاده نمائیم و به آنها بگوییم که اگر شما ما را تحریم می کنید کشورهای دیگری با ما همراه خواهند بود.
لیایی با اشاره به نگاه دولت در ۸ سال اخیر که تعامل را فقط منوط به غرب می دانست، اظهار داشت: باید نگاه کاملاً غربی را کنار بگذاریم و با سایر کشورها نیز در این عرصه تعامل داشته باشیم. البته با این تفاهمنامه قرار نیست تمام مشکلاتمان حل شود اما قسمتی از مشکلات بطور قطع برطرف خواهد شد. چونکه خیلی از تجربیاتی را که کشورهای غربی در اختیار ما نمی گذارند، چین حاضر است که در اختیار ما بگذارد. بنا بر این در این راستا ما می توانیم پروژه های مشترک تعریف نماییم و جوانان ایرانی می توانند خلأ وجود جستجوگر و سیستم عامل ها را از این طریق برطرف کنند.
این کارشناس در پاسخ به این که چین از این سرمایه گذاری و همکاری مشترک چه منفعتی خواهد داشت، توضیح داد: موقعیت راهبردی ایران در منطقه برای چین اهمیت دارد و کشورهای بسیاری متأثر از بازار ایران هستند. چین برای تولید محتوا برای حدود ۴۰۰ میلیون فارسی زبان منطقه برنامه ریزی نموده است.
وی اظهار داشت: این ترفند کشورهای غربی است که چین را استعمارگر می دانند بلکه چینی ها نشان داده اند که مانند غربی ها تنها به دنبال منافع خودشان نیستند و مقرر است این همکاری بازی برد بردی به نفع هر دو کشور باشد.
یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر در چین دنیایی بدون گوگل دارند
لیایی در پاسخ به هراس از مسدود شدن دسترسی کاربران به برخی پلت فرم ها در پی اجرای این سند همکاری، اضافه کرد: یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر در چین دنیایی بدون گوگل دارند و بسیار هم خوب زندگی می کنند و مدعی نیز هستند. چینی ها دلخوش به فناوری های نوین هستند و سرویس هایی در اختیار دارند که حتی بسیار بهتر از خدمات امریکایی است. برای مثال زندگی در شانگهای به لحاظ تکنولوژی قابل مقایسه با زندگی در غرب نیست.
وی در مورد افق پیش روی این تفاهمنامه نیز اظهار داشت: البته نباید همه تخم مرغ هایمان را در سبد چین بگذاریم. بلکه باید از این تفاهم برای اهرم فشاری نسبت به غربی ها استفاده نمائیم و غرب را به این وسیله وادار نماییم که از بازار وسیع ایران بصورت بازی برد - برد استفاده نماید.
به گفته این کارشناس، ما می توانیم این تفاهمنامه را با سایر کشورها همچون روسیه و کره جنوبی و سایر صاحبان تکنولوژی هم داشته باشیم. چین نباید این تصور را داشته باشد که بازار ما را تسخیر می کند و ما مستعمره چین می شویم.
لیایی اشاره کرد: البته باید توجه داشت که از این ۴۵۰ میلیارد دلاری که مقرر است توسط چین به ایران تزریق شود حدود ۲۸۰ میلیارد دلار آن مربوط به بخش انرژی است و باتوجه به سایر ابعاد این قرارداد همکاری، قسمت کوچکی از این مبلغ به بخش ICT تعلق می گیرد و سهم بازار فضای مجازی خواهد بود.
جنگ چین و آمریکا بر سر حکمرانی فضای مجازی
در این جلسه سید نصیب الله دوستی مطلق کارشناس فضای مجازی و فارغ التحصیل دکتری فیزیک کوانتوم از دانشگاه شینهوا نیز با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب و اسناد بالادستی نظام از تعریف آرمان ایجاد «تمدن نوین اسلامی» گفت: چین یک ابرقدرت در دنیا است و در چند حوزه چالش هایی را برای آمریکا به وجود آورده است. خیلی ساده انگارانه است اگر فکر نماییم که دعوای آمریکا و چین تنها بر سر فناوری ۵G است. باید بدانیم که این دو ابرقدرت بر سر حکمرانی فضای مجازی با یکدیگر می جنگند.
وی با اعلان اینکه آمریکا با تمامی کشورهایی که بخواهند به محدوده اش تعرض کنند، برخورد می کند، اضافه کرد: حکمرانی سایبری جهانی در دست آمریکا است و چین می خواهد در آن دو قطبی به وجود بیاورد.
دوستی مطلق با اشاره به این که سال ۲۰۱۶ چینی ها ماهواره ای کوانتومی به فضا پرتاب کردند و در آن زمان تحلیل مؤسسات پژوهشی دنیا این بود که چینی ها به دنبال ارائه اینترنت کوانتومی هستند، تصریح کرد: مطابق برنامه ریزی هایی که این کشور انجام داده، مقرر است تا سال ۲۰۳۵ کشور چین روی کوانتوم ۱۷۰ میلیارد دلار هزینه کند. با این وجود گفته می شود که چین با بهره گیری از فناوری کوانتوم، حکمرانی فضای مجازی را از دست آمریکا در می آورد.
وی با اعلان اینکه مطابق با بیانیه گام دوم انقلاب ما مقرر است که در ۴۰ سال آینده به تمدن نوین اسلامی برسیم، اضافه کرد: ما می توانیم از این تفاهمنامه همکاری، برای تحقق این هدف بالادستی استفاده نماییم. باید بدانیم که فضای سایبر شامل ابعاد زیرساختی و فیزیکی، محتوایی، شناختی و حکمرانی می شود و این هنر ما است که در این تفاهمنامه برای هر ۴ بعد، از قدرت سایبری چین استفاده نماییم.
این کارشناس فضای مجازی با اشاره به این که در این همکاری مشترک باید به ابعاد حکمرانی و امنیت سایبری بیشتر ورود نماییم، تصریح کرد: لازم است که پیمان های سایبری با چین داشته باشیم تا بتوانیم جلوی حملات سایبری به کشور را بگیریم. باید توجه داشت که تنها به ابعاد فناوری و زیرساختی این سند توجه نشود و حکمرانی فضای مجازی در درجه اهمیت قرار دارد.
وی با اعلان اینکه در حوزه حکمرانی فضای سایبر، آمریکا حاکمیت کشور ما را به رسمیت نمی شناسد و بستر فضای مجازی در اختیار ما نیست، افزود: برای هر اقدامی از سمت آمریکا در فضای مجازی، مسئولان ما کوچک ترین واکنشی نشان نمی دهند. بنا بر این این فضا در اختیار ما نیست. حال باتوجه به این سند همکاری، باید بتوانیم از خاصیت های آن برای در اختیار گرفتن حکمرانی فضای مجازی استفاده نماییم. باید تیم های پژوهشی در لایه های مختلف سایبر، از ظرفیت چین استفاده نماییم.
مقاومت های عجیبی برای پیشرفت در لایه های فضای مجازی کشور وجود دارد
دوستی مطلق با اشاره به شبکه ملی که در چین فعال است و استفاده این کشور از هوش مصنوعی و فضای سایبر برای کنترل کرونا، اشاره کرد: به نظر من شبکه ملی اطلاعات ما حتی ۸ درصد هم پیشرفت نداشته و ما نتوانسته ایم از این فضا به درستی استفاده نماییم. اگر این سازوکار در حوزه حکمرانی فضای مجازی همین طور ادامه یابد، راهمان به ترکستان است.
وی با تاکید بر این که ایجاد فضای سایبر در امتداد تمدن نوین اسلامی باید مورد مطالبه قرار گیرد، اشاره کرد: برای پیاده سازی سیاست های مدنظر مقام معظم رهبری در این عرصه، نیازمند ترسیم مدل حاکمیت سایبری هستیم.
این کارشناس با اشاره به این که از شروع تأسیس شورای عالی فضای مجازی تا حالا مقاومت های عجیبی در همه لایه های فضای مجازی وجود دارد که نمی گذارند در این عرصه جلو برویم، افزود: در حوزه حکمرانی فضای مجازی، فرهنگ فضای مجازی، نرم افزار و زیرساخت چندصدایی در بخش های مختلف دیده می شود. ما نیازمند ترسیم مدل حاکمیت سایبری هستیم و باید نظریه حکمرانی فضای سایبر و فلسفه حکمرانی سایبری داشته باشیم. اما هیچیک را نداریم.
وی با اعلان اینکه آمریکا، اروپا و چین درباب داده فلسفه حکمرانی دارند اما تکلیف ما در کشور معین نمی باشد، افزود: مدل حاکمیت فضای مجازی باید توسط مرکز ملی فضای مجازی تهیه شود اما این مرکز دراین زمینه اهمال نموده است. سوال این است که چرا رئیس جمهور باید رئیس شورای عالی فضای مجازی باشد که هر از چندگاهی جلسه تشکیل گردد و یا نشود. آیا مدل حاکمیت فضای مجازی ما کارآمد است؟ باید به یک تعریف واحد در حاکمیت سایبری برسیم و این کم کاری در مرکز ملی فضای مجازی دیده می شود.
دوستی مطلق با اشاره به اقتدار چین در فضای مجازی تصریح کرد: چین پروژه اینترنت ماهواره ای را آغاز نموده و در موازات آن قوانینی تصویب کرده که اگر یک ماهواره از منظومه ماهواره ای استارلینک به شهروند چینی خدمت بدهد آن ماهواره را با موشک می زند. این به مدلول اقتدار است. ما نیز باید برای تمدن نوین اسلامی اقتدار لازم را داشته باشیم. اما متأسفانه آقایان هنوز فهم مشترکی از اصطلاحات کلیدی فضای سایبر ندارند.
وی اظهار داشت: «داده» را عده ای طلای قرن ۲۱ و عده ای خاک یک کشور می دانند. ما برای خاک کشورمان شهید داده ایم اما در عصر دیجیتال، «داده» کشور را که ناموسمان است، رها کرده ایم.
وی اظهار داشت: در زنجیره تمدن نوین اسلامی، ۵ عرصه انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن اسلامی دیده شده است و باید در عرصه سایبری نیز این ۵ عرصه طی شوند. اما ما هنوز در انقلاب اسلامی سایبری وارد نشده ایم. وضعیت فعلی و چند صدایی و وادادگی در بین مسئولان، نیاز به شکل گیری یک انقلاب اسلامی سایبری را می طلبد. پس از آن باید منتظر نظام اسلامی سایبری و دولت اسلامی سایبری و جامعه اسلامی سایبری و در نهایت تمدن اسلامی سایبری باشیم.
مکرون: چرا اروپایی ها نباید اینترنت ملی خودرا داشته باشند
در این جلسه رسول جلیلی عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی نیز با اعلان اینکه دولت هایی که در ایران بر سر کار آمده اند نشان دادند که عرق تولید ندارند و بیشتر به واردات وابسته هستند، اظهار داشت: نکته اصلی در این تفاهمنامه این است که چگونه از این موقعیت استفاده نمائیم و بتوانیم با این همکاری مشترک، یک هژمونی و قدرت منطقه ای در مقابله با آمریکا بسازیم.
وی با اعلان اینکه هم اکنون قدرت بلامنازع فضای مجازی آمریکا است و اروپایی ها هم تلاش دارند که مدیریت فضای مجازی را قاعده مند کنند، افزود: در همین حال روسیه نیز دراین زمینه در تلاش است و حتی جنبش عدم تعهد نیز برای تنظیم گری بین المللی فضای مجازی در تکاپو است. به بیان دیگر کشورها بر سهم خودشان از حکمرانی فضای مجازی دنیا تاکید دارند و ما نیز باید دراین زمینه کاری انجام دهیم.
جلیلی با اشاره به این که بعد از آمریکا، چین قدرت دوم فضای مجازی است، افزود: حتی امانوئل مکرون نیز در سخنرانی خود پس از اینترنت امریکایی به اینترنت چینی اشاره می کند و می گوید چرا اروپایی ها نباید اینترنت ملی خودشان را نداشته باشند؟ ما هم مانند سایر کشورها باید حق حکمرانی بر فضای مجازی خودمان و نیز فضای مجازی دنیا داشته باشیم. برای ساماندهی این حکمرانی می توان توافقاتی با چین داشت. چونکه یک کشور به تنهایی نمی تواند یک گفتمان بین المللی حاکمیت فضای مجازی در مقابل آمریکا داشته باشد و توافق ایران و چین می تواند این مسائل بین المللی را حل کند. البته همه اینها وابسته به این مساله است که رویکرد دبیر وقت شورای عالی فضای مجازی و وزیر وقت ارتباطات چگونه باشد.

1400/03/03
09:25:48
5.0 / 5
670
تگهای خبر: آمریكا , آنتی ویروس , ارتباطات , اینترنت
این مطلب سیبکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
سیبکس - SibeX

سیبكس

فناوری و محصولات اپل

sibex.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سیبكس محفوظ است