Sibex سیبکس

احیای پوشش های گیاهی پس از حریق با گیاهان پرستار

احیای پوشش های گیاهی پس از حریق با گیاهان پرستار سیبکس: پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد با بررسی روش های روند احیای پوشش گیاهی پس از وقوع آتش سوزی، گیاهان پرستار را راهکاری مناسب دراین زمینه معرفی کردند.


به گزارش سیبکس به نقل از ایسنا، مارال بشیرزاده، دانش آموخته دکتری تخصصی زیست شناسی - اکولوژی گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد درباره ی این طرح اظهار داشت: همه ساله حریق های زیادی در مراتع کشور رخ می دهد، اما حریق های کنترل نشده پدیده ای مخرب است که می تواند به شدت به پوشش گیاهی لطمه رسانده و اختلالاتی در جنبه های عملکردی اکوسیستم مانند تنوع زیستی گیاهی، نگهداری آب و تجمع مواد غذایی بوجود آورد.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، وی افزود: مطالعات و بررسی های مختلف نشان میدهد که اصلاح اکوسیستم های تخریب یافته بر اثر حریق بمنظور تامین مواد غذایی و ایجاد محیط زیست پایدار برای بشر یک ضرورت است. همچنین، پوشش گیاهی پس از حریق تغییرات وسیعی در ساختار و ترکیب گونه ای دارد، بطوریکه آتش موجب کاهش بوته ها، ولی افزایش گندمیان چندساله می شود.
بشیرزاده افزود: تغییرات در ساختار و ترکیب پوشش گیاهی در مرتع حریق شده، ارتباط تنگاتنگی با اقلیم منطقه دارد. در مرتع خشک حریق شده، افزایش گیاهان یک ساله کوتاه عمر مشاهده شده است. این در حالیست که در مرتع نیمه خشک، بعد از آتش سوزی، گیاهان چندساله ریزوم دار و پاجوش دار بالا رفته است.
وی با اعلان اینکه روش های مختلفی بمنظور احیای پوشش گیاهی در اکوسیستم های تخریب یافته در اثر حریق وجود دارد، اظهار داشت: اما بذرکاری گیاهان بومی و احیاء بصورت مستقیم از روش های مناسب برای احیای پوشش گیاهی مراتع حریق شده معرفی شده است. بر این اساس ما اجرای طرح «بررسی روند احیای پوشش گیاهی باتوجه به نقش گیاهان پرستار در زمان های مختلف بعد از وقوع حریق و در اکوسیستم های حریق شده با اقلیم های مختلف» را در دستور کار قرار دادیم.
بشیرزاده گیاهان پرستار را هر گونه گیاهی در اکوسیستم های خشک و نیمه خشک دانست که به استقرار و بقای سایر گیاهان کمک می کنند و نقشی کلیدی در توزیع گونه های گیاهی دارند.
این دانش آموخته دانشگاه فردوسی مشهد افزود: این نوع از گیاهان دارای صفات عملکردی ویژه ای هستند که توانایی آنها را برای تحمل شرایط سخت محیطی و استقرار روی زمینهای بایر بیشتر می کند. همین طور این گیاهان، به بهبود حاصلخیزی خاک بوسیله حفظ رطوبت خاک و افزایش عناصر غذایی نیز کمک می کنند و گیاهان پرستار می توانند بستر را برای حضور گونه های گیاهی متفاوت هم فراهم آورند.
وی اظهار داشت: به این جهت، یکی از اولویت های اصلی مدیران منابع طبیعی و محیط زیست، شناسایی عکس العمل جوامع گیاهی و خاک به آتش سوزی، شناسایی گونه ها و گروههای کارکردی مقاوم به حریق است؛ پس نتایج این طرح می تواند به حل چالش ها در بخش های کاربردی علوم نظیر علوم مرتع، مدیریت و احیای مراتع بعد از حریق و شناخت پتانسیل احیاء توسط منابع موجود کمک نماید و در بخش های پایه ای علوم نظیر علوم زیستی و بوم شناسی گیاهی هم مورد استفاده قرار گیرد.

این طرح پسادکتری از طرف مارال بشیرزاده و با راهنمایی محمد فرزام عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و با حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام شده است.




منبع:

1402/12/13
15:23:38
5.0 / 5
206
تگهای خبر: سیستم , كاربر , وب
این مطلب سیبکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
سیبکس - SibeX

سیبكس

فناوری و محصولات اپل

sibex.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سیبكس محفوظ است